Hohohoho Wesołych Świąt! A jak święta to pieczenie, a jak pieczenie to pierniczki, a jak pierniczki to i dekorowanie. I dlatego wrzucam przepis na pierniczki i lukier do dekoracji.
Cudowne pierniczki
Składniki:
- 500 g mąki ( ja daje pół na pół - tortowa i żytnia, albo graham - jak lubicie)
- 100 g cukru pudru ( bez problemu można dać troszeczkę mnie - jeżeli nie chcecie aż tak słodkich)
- 200 g miodu ( radzę najpierw dodać około 150 i według uznania dodawać więcej)
- 1 jajko
- 120 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1-2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko - do smarowania
Miód podgrzać i wymieszać go z innymi składnikami. Odłożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto. Wykroić pierniczki. Piec w 180 stopniach koło 10-12 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierniczki roztrzepanym jajkiem.
Porady:
- Jeżeli chodzi o miód, jeżeli macie płynny to nie trzeba go podgrzewać.
- Jeżeli masa wam się nie skleja to warto dodać dodatkową małą ilość masła bądź miodu
- Cynamon, przyprawa do piernika, kakao - to wasza decyzja czy mniej jednego czy drugiego - to są proporcje smakowe, które mi odpowiadały, ale jeżeli wolicie bardziej bądź mniej wyraziste smaki to musicie próbować i decydować.
Warto pamiętać, że najpierw dodajemy do siebie suche składniki, a po ich połączeniu po kolei mokre.
Lukier
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
Białka chwile ubijamy i powoli dodajemy cukier puder - do momentu stworzenia się gęstej jednolitej masy i lekko wyczuwalnego cukru pod palcami.
Pamiętajcie! Jeżeli masa będzie dobra po dodaniu mniejszej ilości cukru, to więcej nie warto dodawać.
Jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy cukru pudru, a jeżeli za gęsta to tyci tyci wody ( najlepiej dodawać ( np. lać wodę na małą łyżeczkę albo do nakrętki po wodzie).
A tu jeszcze moje babeczki, tak jakoś mnie natchnęło na babeczki z orzechami i cynamonem. Powodzenia.
Życzę wszystkim zdrowych i radosnych Świąt w gronie najbliższych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz